Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

«Παράθυρο» Μέρκελ για μείωση του χρέους

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ αναμένει ότι η επικείμενη σύνοδος κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου θα στείλει ένα «σαφές μήνυμα» στις αγορές. Ταυτόχρονα η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι δεν συναινεί, αλλά ούτε απορρίπτει την επαναγορά κρατικών ομολόγων.
«Ο κόσμος περιμένει ότι η ΕΕ και κυρίως η Ευρωζώνη θα δείξουν ότι στηρίζουμε το νόμισμά μας», είπε μετά από τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και προεδρεύοντα στην Ευρωζώνη, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
«Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο», επισήμανε, προσθέτοντας ωστόσο ότι για την ανάπτυξη της συνολικής στρατηγικής για το ευρώ «χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά».
Όπως είπε η Μέρκελ, με ένα αυστηρότερο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα ξεπεραστούν «οι αμαρτίες του παρελθόντος».
Στο επίμαχο θέμα, εάν ο μελλοντικός μηχανισμός ESM θα μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα ή θα θέτει στη διάθεση των χωρών – μελών τα μέσα για την επαναγορά ομολόγων τους σημείωσε: «Σήμερα δεν μπορώ να πω ούτε ναι ούτε όχι».
Πολλά στοιχεία είναι υπό συζήτηση και θα πρέπει τα δει κανείς, υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι σημαντικό επ’ αυτού είναι η συγκεκριμένη διαμόρφωσή τους.
Κατά την ίδια, στον υπό σύσταση Μόνιμο Μηχανισμό Σταθερότητας ESM που θα τεθεί σε λειτουργία το 2013 θα πρέπει να συμπεριληφθούν «στοιχεία άμεσης συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στη λύση μιας κρίσης».
Η καγκελάριος πρόσθεσε ότι «σε καμία περίπτωση» δεν θα συμπεριληφθεί κάτι τέτοιο στο ταμείο ESFS που θα λειτουργεί μέχρι το 2013.
Από την πλευρά του ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι χρειάζεται μία «στεγανή λύση».
Υπάρχει συναίνεση στην ανάγκη να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ και να εντατικοποιηθεί ο συντονισμός στην οικονομική πολιτική αλλά απομένει να υλοποιηθούν αποφάσεις, πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου